Diagnostiek: meer dan een Diagnose alleen

U bezoekt zeer waarschijnlijk deze website omdat u zich zorgen maakt over het gedrag van uzelf of uw kind. Het doel van behandeling is vaak het bereiken van een gedragsverandering. Er kan echter een vraag spelen over de oorzaak van het gedrag. Wanneer dit speelt komt diagnostiek in beeld.

In diagnostiek proberen we antwoord te vinden op de oorzaken van gedrag (verklarende diagnostiek). Of een beschrijving te geven van de sterke en minder sterke kanten van een persoon (beschrijvende diagnostiek). Ook kan diagnostiek als functie hebben om een clustering aan te brengen in alle problemen waarmee mensen zich bij ons aanmelden. Dit noemen we de classificerende diagnostiek. Allemaal diagnostiek, maar toch erg verschillend. 

Bij ons staat diagnostiek voorop, niet het stellen van een diagnose. Wij passen diagnostiek bij voorkeur en liever alleen toe als er een vraag voor verklaring of beschrijving ligt. Niet alleen om een DSM sticker te plakken, dat is slechts een logisch eindresultaat. Toch is het stellen van een DSM diagnose ook noodzakelijk om aanspraak te kunnen doen op bepaalde behandelingen en vergoedingen. 

Diagnostiek of een diagnose, wat is het verschil?

Door al deze verschillende vormen die allemaal diagnostiek heten, wordt er wel eens een begrijpelijke denkfout gemaakt. Voor de zorgverzekering moet er namelijk steeds meer geclassificeerd worden. Oftewel, de klachten moeten een algemene naam krijgen. Dit proces van classificatie kan leiden tot de diagnose van bijvoorbeeld ADHD. Om aan deze diagnose te voldoen, moet je een aantal gedragskenmerken laten zien. Niet iedereen vertoont echter dezelfde kenmerken uit het rijtje. En dat is ook niet nodig voor de diagnose. De vraag waar het gedrag vandaan komt is ook niet direct relevant. Het is vooral hier waar de verwarring ontstaat. Een koe heeft vaak vlekken, maar niet elke koe heeft vlekken. En niet dieren met vlekken is een koe. Een kind met ADHD kan druk zijn. Maar niet el druk kind heeft ADHD. Daarbij verteld een ADHD diagnose niets over de oorzaak van het gedrag. Immers, daar wordt niet naar gekeken. Alleen naar of het gedrag wel of niet aanwezig is. De vraag waarom bepaalt gedrag voor komt, die kan beantwoord worden middels verklarende diagnostiek.
De documentaire Etiketkinderen van Zembla illustreert dit principe heel aardig en daarom hebben wij ook die voor u bijgevoegd.

Contactinformatie

Arendstraat 37a Psychologen Praktijk Timmers

Psychologen Praktijk Timmers
Arendstraat 37a, 4901 JJ Oosterhout

Telefoon nr. 0162-427535

Extra locaties

Molenstraat

Molenstraat 44, 4944 AD Raamsdonk
Parkeren kan in de aangegeven vakken.

 

 
 

Kijk ook eens op:

Youtube, voor interessante filmpjes

Voor een andere aanpak dan praten alleen:

Lerendoorervaring.nl