Hulp voor jongeren

Jongeren verdienen een aparte positie in ons hulpaanbod. Maatwerk is wat hier voorop staat. Met de meeste jongeren gaat het goed maar niet met alle jongeren. Welicht heb je het gevoel dat je er helemaal doorheen zit of heb je soms behoefte aan een steuntje in de rug. Dit kan door heel veel verschillende dingen komen, bijvoorbeeld:

  • School valt tegen of kost moeite
  • Je werkt wel hard maar je cijfers blijven achter
  • Je hebt vaak of erge ruzie met je ouders
    Je hebt moeite met je klas en leeftijdgenoten.
  • Je voelt jezelf minder waard of vaak niet op je gemak met jezelf

Ook al zijn je ouders je ouders en houd je van ze, het kunnen ook de laatste personen zijn waar je je problemen mee wilt bespreken. Dit begrijpen wij! Daarom heb je als jongere ook recht op privacy bij de psycholoog. Onder de 16 jaar nog niet volledig maar je hebt wel recht op je eigen verhaal en individuele gesprekken. Ondanks dat, betrekken we wel graag toch wel je ouders erbij als het niet lekker loopt.

Wellicht ook prettig om te weten

We focussen niet alleen op je probleem maar werken vooral samen met je om te komen tot oplossingen. Kinderen in de puberleeftijd maken veel veranderingen door. Dit is met name tussen de 14 en 18 jaar. De veranderingen zijn niet alleen op lichamelijk gebied, maar ook zeker op psychisch gebied en in hun leefomgeving. Bijvoorbeeld de ontwikkeling van seksualiteit en de daarbij behorende lichamelijke kenmerken. Dit kan leiden tot onzekerheid en schaamte. 


Met name bij meisjes zien we dit vaak voorkomen, omdat bij hen de lichamelijke ontwikkeling meer zichtbaar is dan bij jongen. In de regel begint het vaak ook eerder bij meisjes. Zoals de zin al zegt; in de regel. En waar regels zijn, zijn uitzonderingen. Jongens kunnen dus ook zeker last hebben van onzekerheid en schaamte op dit gebied. 

Image

Sta in je kracht!

Zooooveel nieuwe dingen

Naast lichamelijke ontwikkelingen verandert er vaak ook een hoop in de omgeving van een tiener. Dit begint met de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Dit is een stap van de oudste van de school zijn naar jongste en vaak een stap van een kleine bekende omgeving naar een (veel) grotere, onbekende omgeving. Er komen andere en vaak wisselende leerkrachten en nieuwe klasgenoten. Dit leidt soms tot het verbreken van hechte vriendschappen of de groei van nieuwe. Daarnaast kunnen er liefdesrelaties ontstaan of juist worden verbroken. Hoe dan ook, de sociale omgeving van een tiener staat met regelmaat even op zijn kop. Hierdoor moet je vaak opnieuw je plek in de groep vinden, wat soms erg lastig kan zijn.

 

Vallen, soms hard je neus stoten, maar altijd weer opstaan. 

Met al deze veranderingen verandert er ook nog het een en ander in het denken en doen van een jongere. De pubertijd is de overgang naar zelfstandigheid. Dit brengt dus ook het loskomen van je ouders met zich mee en het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Oorzaak en gevolg overzien wordt ontwikkeld, maar is nog niet helemaal vanzelfsprekend op deze leeftijd. 

Deze ontwikkeling gaat gepaard met het opzoeken van grenzen en soms met vallen en opstaan of hard je neus stoten. Hierbij willen ouders en leerkrachtenvaak jongeren ondersteunen. Desondanks wordt er gezien dat jongeren op deze leeftijdvoornamelijk zelf willen ontdekken en hun eigen problemen willen oplossen. 

Groepsdruk en ontwikkelen van je eigen identiteit zijn actuele thema’s die zich kenmerken bij vooral 14 tot 18 jarigen.
Image

Hoe kunnen wij je helpen?

Misschien is PMT iets voor jou?

Wanneer PMT?

Wat is PMT?

Psychomotorische therapie, PMT, is een therapie voor kinderen en volwassenen die zich niet fijn voelen of moeilijkheden hebben en die baat hebben bij bewegings therapie. Iedereen maakt wel eens mee dat het niet zo goed gaat. Soms kom je er niet alleen uit. PMT is een therapie die speciale hulp geeft waarbij actief bezig zijn centraal staat. Je kan samen met de PMT-therapeut een tijdje aan de moeilijkheden werken door middel van bewegingsactiviteiten. 

Voorbeelden

Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om met je eigen gevoelens om te gaan, zoals boos, bang of bedroefd, kan je samen met de PMT-therapeut daaraan gaan werken. Het kan ook dat je het lastig vindt om vrienden te maken of met anderen om te gaan, je moeite hebt om ruzies op te lossen of dat je het lastig vindt je te verweren tegen pestgedrag. Daarnaast kan je vervelende dingen hebben meegemaakt, waar je nog steeds last van hebt. Dit zijn een paar voorbeelden waar PMT je mee verder kan helpen.

Leren door Ervaring

Vormgeven aan behandeling, uitvoeren wat je leert: Leren door Ervaring!

Leren door Ervaring in een weekend

De methode voor Tieners

Leren door Ervaring is een perfecte methode voor tieners. Waarom? Omdat het een heel directe vorm van leren is: doen, evalueren, lessen trekken om te bepalen wat je wilt behouden en wat je anders gaat doen. Daarna ga je weer verder met experimenteren en begint de cyclus opnieuw. Het grote voordeel is dat je dit doet met je eigen leeftijdsgenoten: de belangrijkste bronnen van informatie voor deze leeftijd als het gaat om hoe je je (wilt of moet) gedragen in een groep (sociaal gedrag).

Lees meer over onze methode, hoe weekenden verlopen en de weekenddoelen op lerendoorervaring.nl
LerendoorErvaring_Ontzorgt!